Na vฤerajลกnji podelitvi v Mestnem muzeju so bile sedmim neprofitnim, socialnim, dobrodelnim in izobraลพevalnim ustanovam v Sloveniji ter Zdruลพenju/Associazione Don Mario Cernet (Italija) podarjene knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov. Namen te akcije, ki poteka ลพe 23. leto zapored, je bralkam in bralcem, ลกe posebej tistim iz ranljivih skupin, omogoฤiti laลพji dostop do knjig ter ลกtevilne ljudi spodbuditi k branju, ne glede na starost in spol.

 Foto: Katja Kodba
Foto: Katja Kodba

Na dogodku so sodelovali avstrijska veleposlanica v Sloveniji mag. Elisabeth Ellison-Kramer, predsednik Mohorjeve druลพbe v Celovcu msgr. mag. Ivan Olip, nadลกkof in metropolit msgr. Stanislav Zore, evropska poslanka Ljudmila Novak, poslanka in predsednica Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Suzana Lep ล imenko, predstavnica Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Natalija Toplak Koprivnikar, direktorica Javne agencije za knjigo Katja Stergar ter predsednik Kluba koroลกkih Slovencev v Ljubljani Janez Stergar.

Avstrijska veleposlanica mag. Elisabeth Ellison-Kramer je izrazila podporo akciji, ki ลพe 23. leto spodbuja bralno kulturo in izpostavila pomen jezika za ohranitev kulture, ลกe posebej med manjลกinami. Predsednik Mohorjeve druลพbe v Celovcu msgr. Ivan Olip je poudaril prizadevanja za ฤezmejno pomoฤ in veselje, da lahko vsaj malo pomagajo tudi obฤinam, ki so jih lanska neurja moฤno prizadela, vkljuฤno z uniฤenimi knjigami.

Prejemniki knjig smo Knjiลพnica Medvode, Knjiลพnica Reฤica ob Savinji, Oล  ฤŒrna na Koroลกkem, Oล  ลฝelezniki, Slovenska karitas, Zdruลพenje/Associazione Don Mario Cernet iz Kanalske doline, Zveza kulturnih druลกtev nemลกko govoreฤe narodne skupnosti v Sloveniji/Dachverband der Kulturvereine der deutschsprachigen Volksgruppe in Slowenien ter Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Akcijo sta omogoฤila Republika Avstrija โ€“ Zvezno ministrstvo za umetnost, kulturo, javno upravo in ลกport na Dunaju, ki je zagotovilo potrebna finanฤna sredstva, in Mohorjeva druลพba v Celovcu. V okviru projekta je bilo doslej razliฤnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih preko 60.000 izvodov knjig. Prejemniki so nevladne organizacije, ki delujejo v Sloveniji ter ustanove slovenske narodne skupnosti zunaj meja Slovenije.