Ustvarjalci filma Igrišča ne damo!, ki v slovenske kinematografe prihaja 5. septembra, so v sodelovanju s kreativnim studiem Trampolin zasnovali tudi kampanjo #GibanjeZaGibanje, s katero želijo mladostnike iz vse Slovenije spodbuditi, da prekomerno rabo naprav z zasloni in vse večjo družbeno izoliranost uravnotežijo z več gibanja na prostem in kakovostnim druženjem. 

Družbeno odgovorna kampanja #GibanjeZaGibanje je doživela velik uspeh in odmeva po vsej Sloveniji. 

Otroci in njihovi starši so na poziv studia Trampolin in ustvarjalcev novega otroškega filma prijavili številna igrišča, za katere jim je mar, da se jih ohrani, predvsem pa aktivno uporablja. Akterji kampanje so bili zelo uspešni pri aktiviranju mladih, dosegla je prav vse konce Slovenije. Kljub temu, da se je uradno zbiranje prijav že končalo, kampanja še zdaleč nima epiloga. 

Vsi na igrišča in vabljeni na snemanje videospota!

Sodelavci kampanje so imeli pri izboru igrišč polne roke dela. Reper Nipke pa se je danes zjutraj že javil na Hitradiu Center in v etru razkril sedem igrišč, ki jih »ne damo!«, in na katerih se bo snemal videospot za skladbo Igrišča ne damo!, za istoimenski film. Nipke je med drugim povedal, da poletne počitnice zanj niso bile le misel na morje, ampak predvsem vsakodnevno druženje na igrišču. 

Videospot se bo snemal letos med 1. in 4. avgustom, zato vse vabimo, da v času snemanja igrišča tudi obiščejo in »odigrajo« svojo vlogo v spotu, režiral ga bo Tosja Flaker Berce, ki se podpisuje tudi pod mladinsko komedijo Kaj pa Ester, 2023. Direktor fotografije Peter Perunović pa je posnel številne videospote za zasedbe kot sta Senidah in Mrfy, slednje slišimo tudi v filmu Igrišča ne damo! 

Ekipa bo torej snemala na sedmih izbranih igriščih, odpravila se bo v Izolo, Ljubljano, Koper in Maribor. Tu je nekaj emotivnih zapisov tistih, ki so »glasovali« za svoje igrišče in ga prijavili na naš poziv. Nabor je bil resnično raznolik. 

»Ker je to prostor, kjer se družim s prijatelji in se imamo top! Pridi še ti«, je za svoje igrišče na Bratoževi ploščadi navijala Zala iz LjubljaneGentiana iz Izole pa je svoje igrišče pospremila s temi besedami: »To je moje rojstno mesto, soseska, v kateri sem odraščala in igrišče, ki je že veliko generacij pospremilo v svet

»Je eden največjih skate parkov in prvi te dimenzije v Sloveniji. Zanj smo se borili preko iniciative #mariborZAsk8park ,sedaj pa več kot pričakovano služi svojemu namenu, saj je nabito poln vse dni ter povezuje različne generacije, ki se tam aktivno ukvarjajo z urbanimi športi ali se zgolj družijo«, pa je ob svojem predlogu Skateparka Maribor zapisal Iztok Šumatić, tudi predsednik Rolkarske zveze Slovenije. Tudi Rolkarska zveza se je aktivno vključila v kampanjo.

Kampanja po kampanji! Igrišča odprimo za otroke!

#GibanjeZaGibanje vzbudilo veliko zanimanja. Kampanji se je zelo dejavno pridružila tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije, ki bo v sodelovanju s kreativnim studiem Trampolin in ustvarjalci filma Igrišča ne damo! v naslednjih mesecih izvedla številne dejavnosti. Menijo, da ravno zapiranje igrišč  posredno poglablja socialne razlike v skupnostih, med prikrajšanimi pa se kopiči nezadovoljstvo in jeza.

Anita Caruso, predsednica Strokovnega sveta za humanitarne programe ZPMS s področja socialnega varstva: »Pomembno je, da šolska igrišča (p)ostanejo dostopna vsem otrokom, saj so ključnega pomena ne le za njihovo zdravje, ampak tudi dobro počutje njihovih družin. Zato pozivamo pristojne institucije, da omogočijo dostop do igrišč ter na ta način spodbujajo gibanje otrok in mladine na prostem. Kje drugje se lahko ljudje lažje srečujejo in razvijajo dobre medčloveške odnose kot pri igri. Odgovorni odrasli lahko največ storijo za varovanje igrišč pred razdiralnostjo nekaterih posameznikov  s svojo prisotnostjo, ne pa z zapiranjem igrišč in posledično z usmerjanjem otrok in mladine pred zaslonske medije. Prihodnost bo vključujoča, solidarna, povezovalna in kulturna – ali pa je ne bo.«  

Anja Vogrič, vodja kreativnih projektov, ZPMS: »Veseli smo, da lahko ZPMS sodeluje pri tako pomembnem projektu, kot je Igrišča ne damo!. Naša ekipa si bo prizadevala za ohranjanje in širjenje prostorov za igro in druženje. Projekt Igrišča ne damo! je izjemnega pomena za lokalne skupnosti, saj spodbuja povezovanje in skupinsko delo med otroki, mladostniki in odraslimi

Prav tako pa je gibanje podprlo podjetje A1 Slovenija, v katerem pravijo, da se sporočilo kampanje odlično ujema z njihovo vizijo in vrednotami, h katerim stremijo tudi sami.

Nika Frece, višji ekspert za tržno komuniciranje»A1 Vajb nagovarja mlade k svobodomiselnemu razmišljanju, hkrati pa jih vzpodbuja, da vztrajajo pri uresničevanju svojih sanj, kar sporoča tudi s komunikacijsko platformo – »Ti samo piči«. Podpora mladih je ključna za razvoj novih generacij in zato je bil logičen korak, da A1 Vajb podpre film Igrišča ne damo! in s tem opozori na pomembnost prepotrebnih sprememb v družbi.«

Ne pozabite, septembra pa v kino 

5. septembra v slovenske kinematofrage prihaja filmska zgodba Igrišča ne damo!, ki govori o mladih aktivistih. 12-letna Alma se z očetom preseli v novo sosesko v Ljubljani, ki je skejtarsko “gnezdo” sošolke Lune.  Dekleti se na začetku ne razumeta najbolje, obenem pa se napetosti v njujem odnosu vse bolj stopnjujejo. Ko Alma izve, da bo gradbeno podjetje, kjer je zaposlen tudi njen oče, porušilo igrišče z zelenimi površinami in bo namesto tega zgradilo ogromno parkirišče, se v njej zbudi borbeni duh. Boj za igrišče, drevesa in čisti zrak jo poveže z Luno in njeno družbo. Druščina ima le teden dni, da reši igrišče. Njihov moto je: “Kdor zafrkne – naj crkne!”V novem otroškem filmu blestijo nadarjene mladenke in mladeniči, prav tako pa ne manjka znanih obrazov filmskega in glasbenega sveta. Med njimi so Marko Mandić, Gregor Zorc, Tihomir Stanić, Ivana Roščić, Enis Bešlagić, Saša Pavček, Voranc Mandić, Sarah Al Saleh, Mark Jacob Cavazza in Dario Nožič Serini.

IZBRANA IGRIŠČA, KI BODO DEL VIDEOSPOTA

1. Igrišče Bratovševa ploščad, Ljubljana 
2. Brilejeva Chicago Bulls, Ljubljana 
3. Šolsko igrišče OŠ DOB 
4. Doživljajsko igrišče Mali betnavski gozd, Maribor
5. Skatepark Maribor
6. Odbojskarsko igrišče, Koper
7. Modro igrišče, Izola