Sporočamo vam žalostno novico, da se je poslovil dolgoletni član in ustanovitelj Komisije za delo zgodovinskih krožkov pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), zgodovinar in muzejski delavec v pokoju, Matija Žganjar (1928 – 2024).

Čeprav je ZPMS danes najbolj prepoznavna po svoji humanitarni dejavnosti, pa je bil med njenimi cilji vselej tudi dvig kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin. Ker k dvigovanju kakovosti življenja otrok zagotovo pripomore njihovo izobraževanje in pridobivanje najrazličnejših znanj, so se že leta 1966 pri ZPMS dogovorili o razširitvi svoje dejavnosti, ki naj ne bi bila samo humanitarne narave, temveč bi lahko mladim pomagala tudi na izobraževalnem in raziskovalnem področju. Pobudo za to dejavnost je takrat sprožil ravno naš Matic – Matija Žganjar, ki je bil kustos zgodovinar Muzeja narodne osvoboditve v Ljubljani (danes Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije).

Matic je namreč poznal problematiko novonastalih muzejev, katerih poglavitna naloga je bila takrat zbirati gradivo iz druge svetovne vojne. Odločili so se, da se povežejo s šolami in z njimi sodelujejo pri zbiranju tematskega gradiva za potrebe muzejev. Na šolah so se ustanovili zgodovinski krožki, ki so pod vodstvom mentorjev zgodovinarjev, začeli zbirati muzejsko gradivo, ki so ga ustrezno uredili in dokumentirali, pozneje pa predstavili na razstavah državnih srečanj mladih raziskovalcev zgodovine. Večkrat je s ponosom znal povedati, koliko dragocenega gradiva so znali zbrati mladi krožkarji.

Pravi začetek srečanj mladih raziskovalcev zgodovine z jasno zastavljenima ciljema poživiti delo zgodovinskih krožkov ter jih usmeriti v preučevanje in spoznavanj zgodovine domačega kraja, se je začel leta 1969, ko je bilo na Ptuju tudi prvo srečanje mladih zgodovinarjev. Tam so predstavili naloge z naslovom »Moj kraj v preteklosti«. Pod organizacijskim pokroviteljstvom ZPMS je bila nato od leta 1971 dalje vsako leto redno organizirana raziskovalna dejavnost zgodovinskih krožkov. Številne generacije učencev so v prvih letih raziskovale predvsem vsebine vezane na obdobje med 2. svetovno vojno in po njej: od ljudske vstaje do delovanja v ilegali in zaključnih bojev za osvoboditev, o izseljencih in izgnancih, partizanski saniteti in šolstvu ter o življenju otrok med NOB ter o vlogi mladine pri obnovi domovine itd.

Od zgodnjih začetkov pa vse do leta 2001 je bil Matic zelo prizadeven član Komisije za delo zgodovinskih krožkov. Kasneje, če mu je le čas dopuščal, pa se je z velikim veseljem udeleževal državnih srečanj mladih raziskovalcev zgodovine in sej Komisije.

Poznali smo ga kot vedrega in vedno nasmejanega človeka, ki je znal mladim vzbuditi zanimanje za raziskovalno delo in ohranjanje kulturne dediščine, člane Komisije in mentorje pa dobrovoljno spodbujati k nadaljnjemu sodelovanju.