BREZPLAČNA IN TAKOJŠNJA PSIHOTERAPEVTSKA PODPORA ZA OTROKE PO VSEJ SLOVENIJI

Spoštovani,

v luči javne razprave o osnutku Zakona o psihoterapevtski in klinično psihoterapevtski dejavnosti opozarjamo na:

  • naraščajoče duševne stiske otrok in mladostnikov;
  • pomanjkanje strokovnjakov, ki nudijo brezplačno podporo in pomoč otrokom in mladostnikom ter
  • nedopustno dolge čakalne vrste.

Pozdravljamo, da je v javni razpravi osnutek Zakona o psihoterapevtski in klinično psihoterapevtski dejavnosti, saj Slovenija nujno potrebuje večje število strokovnih profilov, ki bodo pomagali otrokom in mladostnikom.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima 1 od 7 otrok in mladostnikov, starih med 10 in 19 let, duševno motnjo.[1] To ne vključuje otrok in mladostnikov, ki jim diagnoza ni bila postavljena. Večina duševnih motenj se začne v mladosti, čeprav so lahko diagnosticirane šele v odrasli dobi.

Po podatkih TOM telefona®, edinega telefona za otroke in mladostnike v Sloveniji, so bile leta 2018 na vrhu tem, s katerimi so se otroci obračali na TOM telefon: vrstniki, ljubezen, telesni razvoj in spolnost. Leta 2023 pa so bile te teme vrstniki, psihične težave ter družina. Med psihične težave so uvrščene motnje hranjenja, samopoškodovanje, duševne težave, depresija, strah, anksioznost, samomorilnost. Leta 2018 se je zaradi samomorilne tematike na TOM obrnilo 154 mladostnikov, leta 2023 pa 267.

Zakonodajalca pozivamo, da se zakon uredi na način, ki bo omogočil:

  • brezplačno psihoterapevtsko pomoč otrokom in mladostnikom znotraj različnih sektorjev in nivojev skrbi za duševno zdravje;
  • takojšnjo psihoterapevtsko pomoč za otroke in mladostnike v stiski;
  • dostopnejše urgentne službe za otroke in mladostnike;
  • zagotovitev ustreznega števila psihoterapevtov, usposobljenih za delo z otroki;
  • multidisciplinarno obravnavo otrok in mladostnikov s težavami v duševnem zdravju.

Otrokov razvoj je edinstven in neponovljiv. Zamujeni dnevi, tedni, meseci, v Sloveniji celo leta, lahko posameznika zaznamujejo za vse življenje.

Zveza prijateljev mladine Slovenije pozdravlja namero zakonodajalca, Ministrstva za zdravje, da končno uredi področje psihoterapije. Gre za pomemben zakon, ki ga je treba nujno sprejeti in s tem to strokovno področje tudi urediti.

Pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije upamo, da bo stroka znala rešiti znane zagate in dileme v dobro vseh, predvsem pa v dobro otrok in mladostnikov, katerih interese intenzivno zastopamo. Glavni interes, ki ga zastopa naša organizacija je, da otroci in mladostniki dobijo ustrezno brezplačno pomoč za krepitev duševnega zdravja takoj, ko jo potrebujejo in to ne glede na kraj bivanja in ne glede na to, kje vstopajo v sistem pomoči.

[1] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/adolescent-mental-health