Uspešna akcija ‘Z ramo ob rami’ se vrača. Z nakupom izdelkov Head&Shoulders v mesecu septembru boste tudi letos lahko podprli delovanje TOM telefona za otroke in mladostnike ter tako prispevali k boju proti medvrstniškemu nasilju. 15 centov od vsakega prodanega izdelka bo namenjenih v sklad za izobraževanje svetovalcev TOM telefona®.

Številke ne lažejo. Medvrstniško nasilje je tudi v Sloveniji pereč problem, ki otroke in mladostnike spremlja malone na vsakem koraku – v šoli, na igrišču ter vse bolj na spletu. Mladostniki so iz dneva v dan izpostavljeni žalitvam, obrekovanju, zmerjanju, ki se v veliko primerih prelevijo bodisi v fizično nasilje ali osamljenost in izolacijo. To lahko pusti težke in trajne  posledice.

Pri TOM telefonu® so v letu 2023 zaznali kar 23 % več medvrstniškega nasilja kot leto prej. Vsak petnajsti kontakt je poročal o medvrstniškem nasilju, najpogosteje so to bili otroci mlajši od 15 let. Kar 90% primerov medvrstniškega nasilja na TOM telefonu se zgodi otrokom v starostni skupini do 15 let.  

»Izkušnja medvrstniškega nasilja otrokom povzroča hude stiske in skoraj pri vseh je prisoten občutek, da bi morali vse težave reševati sami.,« razlaga Tjaša Bertoncelj, strokovna vodja Nacionalne mreže TOM®. »Otroci in mladostniki nam zaupajo, da vrstniki o njih širijo lažne informacije, da bi očrnili njihov ugled. Dobivajo žaljive komentarje, deležni so groženj. Velikokrat slišimo primere, v katerih sošolci ustvarijo zaprto skupino in v njej opravljajo žrtev. Pojavljajo se tudi primeri, ko po šoli zaokrožijo fotografije, ki žrtev osmešijo. Zato je zelo pomembno, da jim skupaj predamo sporočilo, da s težkimi občutki ni potrebno ostajati sam.«

Z ramo ob rami proti nasilju

Po uspešni akciji leta 2023, v kateri je bilo zbranih 6.388 € za podporo TOM telefonu®, se blagovna znamka Head&Shoulders tudi letos vrača k perečemu problemu. Vsak v Sloveniji kupljen izdelek Head&Shoulders od 2. 9. do 30. 9. 2024 prispeva donacijo 0,15 €  za TOM telefon® in boj proti medvrstniškemu nasilju. Cilj je ponovno preseči znesek 6.000 €. S skupnimi močmi je cilj več kot dosegljiv, prav vsak prispevek pa zagotovi dodatna sredstva za kakovostno svetovanje in pomoč mladim, ki se znajdejo v zagati.

Pripravimo svetovalce na vsak izziv

Srce TOM telefona® so svetovalci, prostovoljci, ki vsak dan anonimno, brezplačno in zaupno pomagajo mladostnikom v težavah. Skozi pogovor nudijo razumevanje, tolažbo in podporo, ki v veliko primerih pomaga prebroditi najhujše trenutke.

Donacija, zbrana v akciji ‘Z ramo ob rami’, bo zagotovila sredstva za izobraževanja, supervizije in usposabljanja svetovalcev. Ta so nujna za pridobivanje novih znanj, soočanje z raznolikimi izzivi ter iskanje rešitev na vedno nove probleme, ki se lahko pojavijo v stiku z mladimi.

 »Z lanskim rezultatom akcije smo izjemno zadovoljni. Prav tako nas veseli, da so bila vsa zbrana sredstva porabljena namensko. Izobraževanja in supervizije so izjemnega pomena, da lahko svetovalci svoje delo opravljajo kakovostno. Zato smo se tudi letos odločili, da s kampanjo podpremo TOM telefon®. Komunikacijsko, tako da odpremo debato in osvetlimo problematiko, ter finančno z donacijo,« je ob lansiranju akcije povedala Katja Pavlica, vodja programa P&G, na Orbico Slovenija,  ki v Sloveniji zastopa blagovno znamko Head&Shoulders.

Head&Shoulders je globalna blagovna znamka  šamponov proti prhljaju. Misija blagovne znamke je preprosta – osvoboditi svet prhljaja in obenem vseh stigmatiziranj, tabujev in omejitev, ki jih ta prinaša. Dobrodelna aktivacija v Sloveniji je del širše globalne kampanje, ki od leta 2022 poteka na številnih trgih. Kampanja z globalnim sporočilom »Free the Shoulders« izobražuje, osvešča in opogumlja v odprt pogovor o nasilju med mladimi. Več na: https://www.youtube.com/watch?v=xMG0ywopoIw

TOM telefon® je edini splošni telefon za otroke in mladostnike v Sloveniji, ki že od leta 1990 deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije. Nudi brezplačno, anonimno in zaupno svetovanje na treh kanalih: telefonu, spletni klepetalnici in e-pošti. Vsi svetovalci na TOM telefonu so prostovoljci, ki so se predhodno udeležili izobraževanja in usposabljanja.