Mladi razmišljajo odgovorno – rezultati naše ankete ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane

Slovenski dan brez zavržene hrane, ki ga vsako leto obeležujemo 24. aprila, je znova povezal številne posameznike, organizacije in ustanove z jasnim ciljem: zmanjšanje količin odpadne hrane in spodbujanje odgovornega odnosa do nje. Letos smo pod okriljem kampanje »Hranozavest nas povezuje« tudi na Zvezi prijateljev mladine Slovenije prispevali svoj delček k skupnemu cilju.

V preteklih dneh smo izvedli spletno anketno raziskavo z naslovom »Nisem kanta za smeti, a tudi hrana ni!«, s katero smo želeli izvedeti, kako posamezniki – zlasti mladi – razmišljajo o hrani, obrokih in ravnanju z ostanki hrane. Anketa je bila del našega širšega ozaveščevalnega programa, ki se letos še posebej osredotoča na pomen izobraževanja in vsakodnevnih navad.

📊 Rezultati ankete

Odzivi na našo ozaveščevalno anketo kažejo visoko stopnjo zavedanja in pripravljenosti za odgovorno ravnanje s hrano:

  • 96 % sodelujočih si naloži le toliko hrane, kot vedo, da bodo pojedli – ali pa jo vedno poskušajo pojesti do konca.
  • 95 % načrtuje obroke premišljeno, s čimer preprečujejo nepotrebne presežke.
  • 78 % ostanke hrane doma shrani in jih porabi kasneje ali v drugih jedeh.
  • 87 % hrane skoraj nikoli ne zavrže.
  • 99 % v restavracijah prosi za zavitek za domov, če česa ne morejo pojesti.
  • 99 % meni, da je problem zavržene hrane zelo resen.
  • 97 % jih poudarja pomen izobraževanja o tej temi.

Le manjšina – okrog 4 do 13 % – še vedno ravna nepremišljeno: ali naložijo preveč hrane, ali jo pogosteje zavržejo. Prav ti odgovori kažejo, zakaj so ozaveščevalne aktivnosti še vedno potrebne in dragocene.

💬 Kaj smo se naučili?

Rezultati naše ankete so spodbudni. Mladi (in ostali anketirani) dokazujejo, da jim ni vseeno – ne za hrano, ne za okolje. Večina se zaveda pomena načrtovanja, trajnostnih navad in premišljenega ravnanja s prehranskimi viri. Prav to je srž »hranozavesti« – zavestnega odnosa do hrane, ki vključuje skrb, odgovornost in spoštovanje do virov, narave in soljudi.

Obenem nas rezultati opominjajo, da je delo še vedno pred nami. Preoblikovanje navad se ne zgodi čez noč. Zato bomo tudi v prihodnje nadaljevali z ozaveščevalnimi programi, v katerih bomo nagovarjali tako mlade kot širšo javnost, predvsem pa spodbujali konkretne, vsakdanje spremembe.

Skupaj gradimo hranozavest

V sodelovanju z Etri skupino in Mini tovarno smo letos ob dnevu brez zavržene hrane podprli tudi razstavo v okviru Pokušine pod strehco, kjer se obiskovalci lahko seznanijo z izzivi vzpostavljanja trajnostnih prehranskih sistemov. Z Lidlom Slovenija pa smo pripravili posebno ozaveščevalno aktivnost, ki nagovarja javnost k razmisleku o lastnem odnosu do hrane.

Verjamemo, da lahko s skupnimi močmi – z vsakim premišljenim obrokom, vsakim shranjenim ostankom in vsako izrečeno besedo podpore – zmanjšamo količine zavržene hrane in zgradimo bolj pravičen in trajnosten svet.

Ko spoštuješ hrano, spoštuješ življenje. Naj nas to povezuje.