Naš socialno-humanitarni program ENO SRCE® združuje sedem skladov, med katerimi je tudi sklad POLNA ŠOLSKA TORBA. S tem skladom vsako leto poskrbimo, da imajo tudi otroci iz socialno šibkejših družin vse, kar potrebujejo za uspešen začetek šolskega leta.

Naraščajoče finančne težave

V zadnjem času opažamo, da ima vse več družin, v katerih sta oba starša zaposlena, finančne težave, saj minimalne plače ne zadoščajo za pokritje vseh življenjskih stroškov, ki se nenehno povečujejo. Sem spadajo tudi izdatki za zagotavljanje šolskih potrebščin, še posebej, če je v družini več otrok. Največji strošek so delovni zvezki, ki morajo biti novi.

Nekateri otroci nimajo niti šolske torbe, stvari prinesejo kar v vreči

V socialno šibkejših družinah imajo starši težave z rednim plačevanjem osnovnih življenjskih stroškov. Zato dela svojih prihodkov ne morejo nameniti za nakup šolskih potrebščin pred novim šolskim letom. Tako se zgodi, da ti otroci tudi sredi septembra nimajo vseh potrebnih delovnih zvezkov in drugih šolskih pripomočkov. Nekateri otroci nimajo niti šolske torbe, stvari prinesejo kar v vreči.

Socialna izključenost in stigmatizacija

Otroci so najbolj zaznamovani s stigmo revščine, zaradi česar so pogosto med vrstniki socialno izključeni, kar lahko vodi v nemotiviranost, slabo družbo in slab šolski uspeh. Z odpravo družinskega stresa, povezanega s stroški nakupa šolskih potrebščin, bodo ti otroci obisk šole doživeli kot vesel dogodek. Počutili se bodo enakovredne drugim otrokom in se bolj posvetili šolskemu delu.

Zbiranje donacij in povabilo k sodelovanju

Zbiramo materialne (nove in rabljene šolske potrebščine) in finančne donacije, ki jih namenimo predvsem za nakup delovnih zvezkov ali specifičnih učnih pripomočkov.

Kot fizična oseba lahko sklad podprete z nakazilom na spodnje podatke ali s poslanim SMS sporočilom SOLA5 in SOLA10 na številko 1919.

Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0400 1004 9903 191
Sklic: SI00 245119
Namen: Polna šolska torba

V kolikor želite z nami projektno soustvarjati nas kontaktirajte na info@zpms.si

V letu 2023 smo razdelili približno 45.000 kosov šolskih potrebščin in pomagali 3.300 učencem in dijakom iz socialno šibkih družin.