Včeraj se je v razprodani dvorani ljubljanskega Cineplexxa odvila težko pričakovana premiera novega slovenskega otroškega filma Igrišča ne damo!

Film se je pred tem kot prvi slovenski otroški film predstavil na prestižnem Locarno Film Festivalu in na Sarajevskem filmskem festivalu, kjer je prejel tudi nagrado za najboljši otroški film po izboru žirije.

V filmu Igrišča ne damo! se skupina dvanajstletnikov zoperstavi pohlepni mašineriji, ki želi uničiti njihovo igrišče. 

Svečane premiere se je udeležila številna ekipa, med drugimi režiser Klemen Dvornik, igralci Kaja Zabret, Kaja Šuštar, Youri Friderich, Niko Lemark, David Trontelj, Marko Mandić, Voranc Mandić, Saša Pavček, Dario Nožič Serini, Alenka Kraigher in mnogi drugi. 

Darja Groznik, predsednica ZPMS in Anja Vogrič, vodja kreativnih projektov ZPMS

Dogodek je privabil številne znane slovence, kot so Jonas Žnidaršič, Melani Mekicar in Vesna Ponorac, Klemen Kopina, Nina Grilc z družino, glasbena skupina Matter, Luka Marčetić, Dejan Krupić, Rok Bohinc in predsednica Zveze prijateljev mladine Darja Groznik. Podporo filmu je s svojo prisotnostjo izrazila tudi ministrica za kulturo, dr. Asta Vrečko.

Obiskovalci premiere so uživali v pestrem programu, ki ga je z naslovno pesmijo filma otvoril priljubljeni reper Nipke skupaj z Artifexi. Otroci so navdušeno preizkušali svoje prve skejtarske korake na poligonu pod vodstvom učiteljev skejtanja iz Flowrampsa, medtem ko je za glasbeno spremljavo poskrbel DJ Uroš Bitenc. Peterica mladih igralcev iz filma je delila avtograme. V duhu filma pa je podjetje A1 podelilo srečnemu nagrajencu A1 Vajb skejt komplet in s tem še dodatno podprlo gibanje in zdrav način življenja. 

Režiser filma, Klemen Dvornik, je ob tej priložnosti izrazil veselje in olajšanje, da so končno dosegli trenutek, ko lahko film predstavijo domačemu občinstvu. Ob tem je dejal: “Ganjen sem, da je občinstvo tako lepo sprejelo film. Veselim se prihajajočih dni, ko bomo film pokazali še preostali Sloveniji.” 

Kaja Šuštar, ki v filmu igra Luno, je izpostavila, da je glavno sporočilo filma, da se moramo postaviti zase in za svoje sanje, pri tem pa je pomembno prijateljstvo.

Premiera je bila tudi vrhunec akcije #GibanjeZaGibanje, s katero ustvarjalci filma poudarjajo pomen aktivnega preživljanja prostega časa. Štafeto te akcije sedaj prevzema Zveza prijateljev mladine Slovenije. Na premieri je Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije, poudarila: “Igrišča so tista, ki omogočajo igro, gibanje in druženje. Vse to pa je ne le razvojna potreba otrok, ampak njihova pravica, zapisana v konvencijo o otrokovih pravicah. Naša naloga, da to pravico zaščitimo in otrok ne izrinjamo iz svojega okolja, s tem pa iz svojega življenja.”

Film začenja turnejo premier po Sloveniji, kjer bo prisotna filmska ekipa. Od 5. septembra 2024 dalje pa si ga bodo gledalci lahko ogledali v vseh kinematografih Cineplexx, Kinodvoru ter v Art kino mreži Slovenije.

Več o filmu, ustvarjalcih in igralcih na www.igriscanedamo.si.

#GibanjeZaGibanje #IgriščaNeDamo