V šolskem letu 2024/25 bodo mladi v Otroških parlamentih razpravljali na temo Šolski sistem

Enodnevno izobraževanje za mentorje in regijske koordinatorje programa bo tokrat potekalo na 2 lokacijah z enakim programom, in sicer: 

  • 18. 9. 2024 v Ljubljani (Gospodarsko razstavišče) 
  • 19. 9. 2024 v Mariboru (Zavarovalnica Sava, Ul. Eve Lovše 7) 

Želimo, da bi bilo na vsaki lokaciji približno enako število udeležencev (cca. 100), saj nam to omogoča kakovostnejšo izvedbo dogodka.

Do 10. 9. 2024 se lahko prijavite na povezavi https://1ka.arnes.si/a/9ac554f8.

Otroški parlamenti so za otroke res izjemna izkušnja, zato prijazno vabimo vse tiste osnove šole, ki še ne sodelujete, da se nam pridružite. 


 TEDEN OTOKA® v letu 2024 praznuje 70 let. 

Potekal bo od 7. do 13. oktobra pod naslovom Otrok, nepopisan list

Otrok se rodi kot nepopisan list, na njegovo pot odraščanja in oblikovanja osebnosti pa pomembno vpliva čas, v katerem se je rodil. A osnovne potrebe otrok se skozi desetletja ne spreminjajo: poleg tega, da so siti in na toplem, potrebujejo ljubezen, varen in zdrav dom, igro, znanje, druženje, spodbudo, oporo, pomoč ter možnosti za razvoj talentov in interesov. 

Prvi dan v Tednu otroka (7. 10. 2024, prostori Triglav Lab, Dunajska 20, Ljubljana) se bomo na posvetu s strokovnjaki in drugimi zanimivimi gosti pogovarjali o pomenu otroštva in razmišljali, kako je bilo biti otrok nekoč in kako je biti otrok danes, v današnji družbi. Kako vidimo vrednote, jih znamo ceniti, itd. 

Pripravili bomo tudi poslanico. Za šole in vrtce načrtujemo naslednje aktivnosti

  • Vrtci, 1. in 2. triada ter šole s prilagojenim programom: skupinski likovni izdelek po prebrani poslanici, format risalni list ali večji, 1 izdelek na razred/skupino – izdelek se pošlje na naslov: ZPMS, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana, s pripisom za Teden otroka. 
  • 3. triada: napišejo svojo poslanico (lahko posamezno, ni potrebno skupinsko) – poslanico se pošlje na info@zpms.si s pripisom Poslanica ob Tednu otroka. 

Natančnejše informacije boste prejeli naknadno, vabljeni pa že sedaj, da se nam pridružite pri soustvarjanju še enega zanimivega Tedna otroka. 

Tudi naše članice, društva in zveze prijateljev mladine, bodo v lokalnih okoljih organizirale različne aktivnosti. Bodite pozorni in se pridružite tudi njihovih aktivnostim. 


Sobivanje človeka in živali skozi čas se glasi tema za mlade raziskovalce zgodovine v šolskem letu 2024/25. 

Izobraževanje mentorjev bo 23. oktobra 2024 v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije; izdali bomo tudi zbornik znanstvenih in strokovnih prispevkov predavateljev. 

Vabimo vas, da tudi na vaši šoli oblikujete zgodovinski krožek ter skupaj z učenkami in učenci zadnje triade sodelujete v programu. 


TOM telefon® je anonimi prijatelj in zaupnik otrokom in mladostnikom na brezplačni in anonimni številki 116 111, vsak dan od 12. do 20. ure. Na voljo je tudi preko e-pošte tom@zpms.si in spletne klepetalnice www.e-tom.si

Z veseljem vas obveščamo, da bomo tudi v letu 2024 nadaljevali z našo priljubljeno akcijo “TOM potuje, otroke obiskuje”. Do sedaj je sodelovalo že 360 šol, kar priča o njenem uspehu in pomembnosti. 

Akcija bo letos potekala v nekoliko drugačni izvedbi, in sicer strnjeno v obdobju od 18. do 29. novembra 2024 in bo vključevala tudi srednje šole. Vsaka sodelujoča šola bo v štirinajstih dneh v 4. in 7. razredih izvedla delavnico o TOM telefonu in pomenu pogovora. Za izvedbo delavnice vam bomo zagotovili vse potrebne materiale, ki jih boste prejeli v posebnem TOM telefon nahrbtniku. Koordinator akcije bo z vsako prijavljeno šolo predhodno vzpostavil kontakt in podal vsa potrebna navodila za izvedbo. 

Vabimo vas, da se nam pridružite, saj verjamemo, da bo sodelovanje v akciji “TOM potuje, otroke obiskuje” vašim učencem prineslo pomembna spoznanja in jih opremilo z znanjem, kako poiskati pomoč, kadar jo potrebujejo. Prijave za sodelovanje v tej akciji sprejemamo do 18. septembra 2024 na e-poštni naslov: tomtelefon@zpms.si. V prijavi prosim navedite: ime in naslov šole ter ime, priimek, e-poštni naslov in telefonsko številko kontaktne osebe, ki bo na šoli vodila akcijo. Za vse prijavljene bomo 24. septembra 2024 ob 14. uri organizirali ZOOM srečanje, kjer vam bomo podrobneje predstavili potek akcije in vsebino delavnic. 


Svet EU in Evropska komisija sta leto 2025 razglasila za leto digitalnega državljanstva, zato bo le-to tudi tema natečaja Evropa v šoli v šolskem letu 2024/2025. 

Digitalno državljanstvo zajema znanja in sposobnosti za ustrezno spletno vedenje, odzivanje na nesprejemljivo spletno vedenje, prepoznavanje tveganj, upravljanje digitalnih identitet, aktivno varovanje osebnih podatkov, spoštovanje zasebnosti drugih, varovanje lastnih naprav ter sprejemanje ukrepov za preprečevanje nevarnosti uporabe IKT za telesno in duševno dobro počutje ob upoštevanju vpliva na okolje. 

Oktobra bo na voljo e-publikacija z opisom teme in prijavnimi obrazci; pripravili pa bomo tudi spletno izobraževanje za mentorje. 

Zaključni dogodek bo v maju 2025. 

Mentorice in mentorji, vabljeni, da mlade pritegnete k ustvarjanju na likovnem, literarnem, fotografskem, ustvarjalnem, video ali spletnem področju. 


Podporno-izobraževalni center Modra postaja je “najmlajši” program Zveze prijateljev mladine Slovenije. Ustanovili smo ga v letu 2023 v želji, da z našimi znanji in dolgoletnimi izkušnjami na področju dela z otroki in družinami še dodatno prispevamo k boljši opremljenosti otrok in odraslih za konstruktivno soočanje z izzivi, ki jih prinaša življenje. 

Modra postaja tako aktivno deluje od januarja 2024. Takoj smo visoko zavihali rokave in se z veseljem podali na pot. V prvih petih mesecih delovanja smo izvedli že 9 delavnic za otroke, 13 izobraževanj za pedagoške delavce in 33 predavanj za starše. To pomeni, da smo svoje znanje in izkušnje podelili s 119 otroki, 572 pedagoškimi delavci in kar 1.104 starši. Hvala vsem, ki nam zaupate in si skupaj z nami prizadevate za boljše medosebne odnose, ki ustvarjajo lepši svet! 

Z naborom izobraževanj in delavnic, ki jih izvajamo, krepimo razvoj ključnih življenjskih kompetenc otrok in mladostnikov, pedagoškim delavcem pomagamo pri izzivih sodobnega časa ter staršem nudimo pomoč pri vzgoji. 

Vabljeni k ogledu ponudbe naših predavanj in delavnic v priloženem katalogu; nekaj izmed njih je vključenih tudi v KATIS. 


  1. Pomoč družinam pomeni plačilo osnovnih življenjskih stroškov (najemnina, elektrika, ogrevanje …) in pomoč v hrani, higienskih izdelkih, oblačilih ipd.; 
  2. Adin štipendijski sklad s štipendijo podpira dijakinje in dijake gimnazijskih smeri ter študente; 
  3. Štipendijski sklad dr. Janeza Drnovška podpira dijakinje in dijake poklicnih smeri; 
  4. Sapramiškin sklad otrokom s posebnimi potrebami krije stroške psihosocialne pomoči, fizioterapij ter zdravstvenih pripomočkov; 
  5. Športnik sem podpira športno udejstvovanje otrok in mladostnikov; 
  6. Glasbenik sem mladim glasbenikom omogoča obisk glasbene šole ali nakup oz. najem instrumenta; 
  7. Polna šolska torba poskrbi, da imajo otroci septembra vse, kar potrebujejo za v šolo; 
  8. Sklad dedek Mraz prinese otrokom lepa darila za otroke in sofinancira prireditve z obiskom dobrega moža, ki jih organizirajo naša društva in zveze. 

Po Indeksu blaginje otrok, ki ga meri Inštitut RS za socialno varstvo, so “enotedenske letne počitnice za vse člane gospodinjstva” eden izmed elementov, s katerim se meri stopnja resne materialne prikrajšanosti otrok. Številke kažejo, da dobrih 10 % vseh otrok živi v družinah, ki so jim take počitnice nedosegljive. Velik izdatek za družine pa je tudi strošek letovanja samo za otroka oz. otroke. 

Zato s programom POMEŽIK SONCU® vse leto zbiramo sredstva, da lahko skupaj z našimi Članicami ZPMS – društvi in zvezami, ki so organizatorji in izvajalci letovanj, čim več otrokom iz socialno šibkejših okolij omogočimo brezplačno ali subvencionirano letovanje na morju ali v hribih. Otrokom omogočamo tudi organizirano preživljanje jesenskih, novoletnih in zimskih počitnic v nastanitvenih kapacitetah naših društev in zvez, organizatorjev in izvajalcev letovanj.