Teden otroka® je program Zveze prijateljev mladine Slovenije že od leta 1954. Vsako leto se začne na prvi ponedeljek v oktobru in traja do nedelje istega tedna.

Besedna zveza “teden otroka” je zaščitena že od leta 2011 in se zapiše z veliko začetnico Teden otroka®. Uporaba besedne zveze “teden otroka” v promocijske namene ni dovoljena brez dogovora z nami. Vsako leto izberemo temo, na katero pripravimo poslanico. Poslanica je skupek stališč organizacije ZPMS do obravnavane tematike ter priporočil za boljše in učinkovitejše aktivnosti, povezane z otroki in mladostniki. Naša društva in zveze po vsej Sloveniji v tem tednu pripravijo še posebej pester program za otroke in družine: ustvarjalne delavnice, predstave, koncerti, izleti, sproščena druženja otrok in odraslih s petjem, plesom, slikanjem, s športnimi igrami …

TEDEN OTROKA® 2024: OTROK, NEPOPISAN LIST

Ob letošnjem Tednu otroka, ki ga praznujemo že 70. leto zapored, in bo potekal od 7. do 13. oktobra, se osredotočamo na temo Otrok, nepopisan list. Ob tej priložnosti smo se vprašali: ali lahko najdemo kakšne vzporednice med otroštvom nekoč in danes? Na prvi pogled bi rekli, da težko; toliko se je spremenilo – tehnologija, način vzgoje, tempo življenja. Edino, kar ostaja enako, je samo bistvo “biti otrok”.

Vsak otrok se rodi kot nepopisan list, vendar je njegovo odraščanje neločljivo povezano s časom, v katerem živi, pa tudi z vzgojo, šolskim sistemom, družbo in okoljem, ki ga obkroža. Kljub temu pa osnovne potrebe otrok skozi desetletja ostajajo nespremenjene. Vsi otroci, ne glede na čas in prostor, potrebujejo ljubezen, občutek varnosti, topel in zdrav dom. Potrebujejo igro, znanje, druženje z vrstniki, spodbudo, oporo, pomoč ter priložnosti za razvoj svojih talentov in interesov.

Letošnja tema Tedna otroka nas tako opominja, kako pomembno je, da otrokom omogočimo pogoje za srečno in izpolnjujoče otroštvo.

AMBASADORKA TEDNA OTROKA 2024 je avtorica letošnje POSLANICE, NIKA GRADIŠEK 
Nika Gradišek (2001) je študentka sociologije in anglistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani, pesnica, novinarka, turistična vodička, ljubiteljska debaterka, glasbenica in igralka. Njena poezija je bila do zdaj objavljena v Primusu, Poetikonu, Mentorju, Novem Zvonu, LUD Literaturi in še kje, ter prevedena in objavljena v angleščini, italijanščini, srbščini in v portugalščini. V letu 2022 je postala slovenska državna prvakinja v slam poeziji in se na evropskem tekmovanju v Rimu uvrstila med najboljšo deseterico, v lanskem letu pa je postala tudi zmagovalka Pesniške olimpijade. Je članica pesniških kolektivov Mlade rime in Slam zverine, njen pesniški prvenec pa bo objavljen pri založbi Črna skrinjica. POSLANICA, Nika Gradišek (2001), študentka sociologije in anglistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani

Posvet ob Tednu otroka 

70 let praznovanja tega pomembnega tedna je priložnost, da se ponovno ozremo na potrebe najmlajših ter razmislimo, kako lahko vsi skupaj prispevamo k temu, da se vsak otrok, kot nepopisan list, razvija v svojevrstno, ustvarjalno in zadovoljno osebo.


Posvet ob začetku Tedna otroka bo 7. 10. 2024 ob 10. uri, v prostoru Triglav Lab, Dunajska 20, Ljubljana. S strokovnjaki in drugimi zanimivimi gosti se bomo pogovarjali o pomenu otroštva in razmišljali, kako je bilo biti otrok nekoč in kako je biti otrok danes, v današnji družbi. Kako vidimo vrednote, jih znamo ceniti, itd. Posvet bo vodila Darja Groznik, predsednica ZPMS. Vabilo in več informacij o gostih.

Za vrtce in osnovne šole

V sodelovanju s pokrovitelji, ki bodo poskrbeli za nagrajence, tudi letos za vrtčevske otroke, osnovnošolce in učence šol s prilagojenim programom pripravljamo likovni in literarni natečaji na temo aktualne poslanice Tedna otroka. 

Likovni natečaj
– Likovni natečaj za vrtce – pokrovitelj Baby Center
– Likovni natečaj za I. triado – pokrovitelj Lidl Slovenija
– Likovni natečaj za II. triado – pokrovitelj Telemach
– Likovni natečaj za šole s prilagojenim programom – pokrovitelj Paloma

Malčke, učence I. in II. triade ter šol s prilagojenim programom vabimo, da po prebrani poslanici na to tematiko ustvarijo skupinski likovni izdelek. Format naj bo risalni list ali večji. Vsak razred oziroma skupina lahko sodeluje z enim likovnim izdelkom.
Vaše likovno delo pošljite ga na naslov: ZPMS, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana, s pripisom “Za Teden otroka.” Rok za oddajo likovnih del je 16. oktober 2024.

Literarni natečaj McDonald’s za III. triado

Učence III. triade vabimo, da napišejo svojo poslanico. Pisanje je lahko individualno ali skupinsko. Vsak razred oziroma skupina lahko sodeluje enim literarnim delom.
Vaše literarno delo pošljite po e-pošti na info@zpms.si, s pripisom v zadevi “Poslanica ob Tednu otroka”. Rok za oddajo literarnih del je 16. oktober 2024.

Razglasitev zmagovalnih del natečaja v vseh kategorijah bo 23. oktobra 2024.

Kako lahko podprete program

Kot pravna oseba lahko program podprete preko donatorske pogodbe, kot fizična oseba pa z nakazilom na spodnje podatke.

Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 6100 0000 3512 232
Sklic: SI00 784010
Namen: TEDEN OTROKA

Varstvo osebnih podatkov: Vaše osebne podatke bomo obdelali za namen evidentiranja donacije. Na naslov naveden na UPN nalogu vas bo ZPMS največ trikrat letno povabila k oddaji donacije na podlagi našega zakonitega interesa (6.1.f GDPR). V primeru, da ne želite prejemati takih povabil, nam to prosim sporočite na info@zpms.si. Več o varstvu osebnih podatkov si lahko preberete v naši Politiki zasebnosti na https://www.zpms.si/politika-zasebnosti/.

DONATORSKA POGODBA TEDEN OTROKA®