Ljubljana, 7. oktober 2024

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) z velikim ponosom obeležuje 70. obletnico Tedna otroka®, ki bo potekal od 7. do 13. oktobra 2024. Letošnja tema “Otrok – nepopisan list” nas vabi k razmisleku o otroštvu in njegovih temeljnih vrednotah. Kako se otroštvo spreminja skozi čas in kaj ostaja enako?

Ob tem pomembnem jubileju smo teden pričeli s posvetom, ki se je odvil v Triglav Labu v Ljubljani.

Teden otroka® ni le tradicionalni dogodek, ampak priložnost za pogovor o otrocih kot nosilcih naše prihodnosti. Danes, v svetu hitrih sprememb in naraščajočih izzivov, kot so družbene neenakosti, podnebna kriza in tehnologija, ostajajo osnovne potrebe otrok nespremenjene – ljubezen, varnost, igra, druženje in priložnosti za razvoj. Otrok je kot nepopisan list, na katerega lahko skupaj pišemo lepe zgodbe ali pa tudi ne. Odgovornost je na vseh nas.

Kaj so o letošnji temi povedali gostje posveta? Skozi prizmo svojih izkušenj so gostje z nami delili različna razmišljanja:

  • Nika Gradišek, študentka in avtorica letošnje poslanice ob Tednu otroka®, je delila svoja razmišljanja o pomenu empatije in solidarnosti za prihodnje generacije: “Odraščati je vedno težko, odraščati v dobre ljudi še težje. V svetu, kjer družbene neenakosti, globalni konflikti in podnebna kriza ves čas trkajo na naša vrata, je apatija lahko nevarno mamljiva. Ko pišemo po listu naše prihodnosti, otrocih, je zato ključno, da jih opremljamo z veščinami za svet, v katerega vstopajo; z veščinami empatije, solidarnosti in grajenja skupnosti.”
  • Jakob Jurca Sinkovič, dijak in nekdanji mladi parlamentarec, je izpostavil izzive in priložnosti današnje mladine v dobi tehnologije: “V današnjem času imamo mladi večji dostop do tehnologije in posledično tudi informacij. Priročno je, da ni treba iti po vsak odgovor v knjižnico po knjigo, ampak samo vtipkamo besedo v brskalnik in v nekaj sekundah dobimo odgovor. Pred tridesetimi leti so mladi preživeli več kvalitetnega časa zunaj skupaj in niso bili v svoji sobi priklopljeni na alternativno resničnost, v kateri je vse po njihovih željah. Potem pa v resničnem svetu lahko pride do težav z dojemanjem sebe, okolice, doseganjem ciljev in sprejemanjem drugačnosti.”
  • Vlasta Kunaver, pediatrinja, je spregovorila o zdravju in možnostih za razvoj otrokovih potencialov skozi prizmo skrbi za lastno zdravje: “Otroštvo in mladost, kot nepopisan list, zame pomeni obilo možnosti, da na ta svoj list napišemo veliko lepega. Današnji čas in prostor, kjer smo, nam dajeta v primerjavi s preteklimi obdobji, veliko več možnosti za to. Kako popisan in kako barvit bo naš list, je odvisno največ kar od nas samih, tudi v rani mladosti. Tudi to, da poskrbimo za svoje telo in zdravje sodi k lepim barvam našega življenja.”
  • Marko Mandić, igralec, je skozi umetnost delil vpogled v otroštvo kot prostor igre in izražanja: »Radovednost je gonilo vsakega otroštva. In osnova za znanje in povezovanje. Prav zato moramo narediti vse, da je ne zatremo..«.
  • Barbara Novinec, ravnateljica vrtca Galjevica, je izpostavila pomen zgodnjega otroštva za oblikovanje otrokove prihodnosti: »Otroštvo je oz. bi moralo biti obdobje brezskrbnosti, raziskovanja in igre v katerem otrok razvija svojo identiteto. Kot nepopisan list predstavlja otrok neomejene možnosti, odprtost za nove izkušnje in sposobnost učenja skozi igro. Pri tem so ključni vedenjski vzorci in vrednote družine in okolja (npr. vrtca), ki otroku zagotavlja varnost, sprejetost, slišanost in spoštovanje. Otroštvo je čas učenja socialno-čustvenih veščin in oblikovanja prijateljstev; pomembno je, da se otroci naučijo empatije, tovarištva in sodelovanja. Otrok kot nepopisan list je odprt za različne načine izražanja, bodisi preko umetnosti, igre ali pogovora, kar krepi njegovo samozavest in identiteto., Kot nepopisan list so otroci pripravljeni na sprejemanje informacij in veščin; izkušnje iz vrtca močno oblikujejo njihove temelje za nadaljnje učenje ter pozitiven odnos do narave, zdravja, vrednot, kulture in jezika. Spodbujanje samostojnosti, krepi otrokovo samozavest in identiteto. Ključno pa je, da odrasli otrokom nudimo podporo in varno okolje, kjer se lahko svobodno razvijajo in raziskujejo svet okoli sebe. Na ta način lahko otroštvo postane bogata in dragocena izkušnja, ki oblikuje posameznika za vse življenje.«

Posvet je povezovala Darja Groznik, predsednica ZPMS.

Veseli smo, da vas lahko povabimo k skupnemu praznovanju Tedna otroka®, ki že 70 let povezuje vse nas – otroke, starše, šole, vrtce in širšo skupnost. Vabljeni, da se pridružite in sodelujete pri ustvarjanju priložnosti za vse otroke, da razvijejo svoje talente in pisano zapolnijo “nepopisan list” svojega otroštva.

Skupaj gradimo prihodnost za naše otroke – danes pišemo zgodovino za jutri!


#prijateljimladih #TedenOtroka #OtrokNepopisanList #Enakost #Solidarnost #ZPMSProgrami

Foto: Anže Krže

Poslanica ob Tednu otroka®

Plakat ob Tednu otroka®