JYSK je doslej doniral skupno 365 izdelkov za spanje in pomagal opremiti 4 otroška letovišča po Sloveniji

JYSK je na današnji tiskovni konferenci predstavil rezultate družbeno odgovornega projekta »JYSK Zgodba za lahko noč«, v okviru katerega je do sedaj podaril skupno 365 izdelkov za spanje. V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije je pomagal opremiti 4 otroška letovišča v Sloveniji, v načrtu pa so donacije za še tri.

Hvala podjetju JYSK za velikodušno donacijo vzmetnic, vzglavnikov, posteljnine in drugih izdelkov za spanje, ki otrokom omogočajo kakovosten počitek. V letoviščih članic Zveze prijateljev mladine Slovenije že več desetletij omogočamo otrokom iz socialno ogroženih družin in zdravstvenih letovanj varen prostor za druženje, sprostitev in igro. Kakovosten spanec je ključen za dobro fizično in psihično počutje, zato smo še posebej hvaležni podjetju JYSK, ki že več let podpira prenovo naše opreme. Iskrena hvala,“ je povedala Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS.

Ta projekt se je začel leta 2021 z namenom opremljanja enega otroškega letovišča na leto, ki ga upravlja Zveza prijateljev mladine Slovenije. Prvo donacijo so realizirali v Domu Miloša Zidanška na Pohorju z opremljanjem 16 sob s 70 novimi vzmetnicami, že prihodnje leto pa je JYSK v celoti opremil 10 počitniških hišk v Taboru Mojca v Dolenjskih Toplicah. V Domu EMAVS pri Bledu je bilo lani opremljenih 5 sob, v prvi polovici leta 2024 pa je JYSK z izdelki za spanje popolnoma opremil 14 sob v otroškem letovišču v Pacugu.

»Zelo smo ponosni na ta projekt ter na vidne in konkretne spremembe, ki jih kot podjetje izvajamo v vsaki skupnosti, v kateri delujemo, s posebnim poudarkom na skrbi za družino in okolje. V podjetju JYSK verjamemo, da ima kakovosten spanec nedvomno pomembno vlogo pri celovitem razvoju otrok in mladostnikov. Še posebej nas veseli, da s tem projektom omogočamo udobnejše bivanje v otroških letoviščih in prispevamo k ustvarjanju lepih spominov številnim otrokom. Načrtujemo nadaljevanje projekta, dodatno donacijo letovišču Pacug v letošnjem letu in novo donacijo, ki bo v naslednjem letu obogatila pogoje bivanja v še enem otroškem letovišču v Sloveniji,« je poudarila Zvjezdana Sirk Novak, Communications Managerka JYSK Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina ter Srbija.

JYSK, kot strokovnjak za kulturo spanja in vodilno podjetje v kategoriji izdelkov za spanje, je lani objavil rezultate raziskave spalnih navad v Sloveniji. Rezultati so bili porazni. Skoraj 60 odstotkov Slovencev kakovost svojega spanca ocenjuje kot povprečno ali slabo, četrtina pa zjutraj težko vstane. Cilj projekta »JYSK Zgodba za lahko noč« je zagotoviti kakovostnejši in udobnejši spanec najranljivejši skupini – otrokom in mladostnikom.

»Zadnje raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Zdrav življenjski slog) kažejo, da v Sloveniji dovolj dolgo spi le tretjina odraslih (33 % moških in 37 % žensk) ter dobra petina otrok in mladostnikov. Motnje spanja so pogoste tudi v otroštvu in mladostništvu, saj naj bi imelo težave s spanjem 10-30 % otrok in mladostnikov. Spanje je pomemben fiziološki proces in primarna aktivnost možganov v zgodnjem razvoju. Otrokovo pomanjkanje spanja ima lahko posledice tako na njegovem telesnem kot kognitivnem razvoju. Zadostno in kakovostno spanje ob redni telesni dejavnosti in uravnoteženi prehrani velja za eno najpomembnejših osnovnih potreb za zdravo rast in razvoj otroka,« je povedala doc. dr. Barbara Gnidovec Stražisar iz Centra za motnje spanja.

Poleg družbeno odgovornega projekta »JYSK Zgodba za lahko noč«, to dansko podjetje, ki je prisotno po vsej Sloveniji, nenehno deluje na izobraževanju o pomenu kakovostnega spanja tudi skozi projekt »JYSK šola spanja«, s katerim prinaša ideje in najboljše rešitve za vse boljši in kakovostnejši spanec.